Parket of laminaat

Misschien vraagt u zich af welk type vloer voor u het meest geschikt is. Bij hout en houtimitatie zijn de meest kenmerkende categorieën: massief parket, massieve plankenvloeren, samengesteld parket, fineerparket, laminaat en vinyl.

Massief parket

Zoals het woord zelf aangeeft bestaat massief parket uit vol massief hout. Bij het traditionele plaatsingssysteem (ook gekend als tapisparket) van massief parket wordt een nobele houtsoort van 10mm dik verlijmd en vernageld geplaatst op een houten ondervloer (OSB, multiplex of mozaïek onderparket). Er zijn diverse plaatsingspatronen mogelijk: visgraatparket, strokenparket, lamel op kant, industrieel parket, Hongaars Punt, dambord enz.

Massieve plankenvloeren

Een plankenvloer (ook gekend als planché) wordt gekenmerkt door volle houten planken met rondom de planken een tand en groef. Deze tand en groef verbinding zorgt voor een plaatsing zonder onderparket. De plankenvloer kan rechtstreeks op een houten balkenconstructie worden vernageld. Plankenvloer is het meest gekend in houtsoorten als eik, lariks en pitch pine. De meest courante dikte van de planken is 14 of 20mm.

Samengesteld parket of meerlagenparket

De ontwikkeling van samengesteld parket bracht een grote evolutie teweeg in de wereld van houten vloeren. Het grote voordeel van samengsteld parket is dat een compacte dikte samen gaat met een grote stabiliteit. De opbouw van bestaat uit meerdere lagen hout of multiplex met een toplaag van nobel hout. Een samengesteld meerlagenparket kan rechtstreeks verlijmd worden op een (droge) basis of zwevend geplaatst worden op vochtwerende isolatiefolie.

Fineerparket

Bij fineerparket bestaat de onderzijde van de planken uit een HDF-drager (geperst karton) met een zeer dunne, sterke, legklaar afgewerkte toplaag in een nobele houtsoort. Het voordeel van fineerparket is het makkelijke zwevende klik legsysteem en de budgetvriendelijke prijs.

Laminaat

Laminaat is een houtimitatieproduct. De opbouw is een HDF-drager (geperst karton) met als toplaag een foto van een houten of stenen vloer in melamine (kunststof oftewel plastic). Laminaat is gekend omwille van zijn budgetvriendelijkheid, makkelijke klik plaatsing en sterkte.

Vinyl

Een vinylvloer is een soepele vloerbedekking, ook gekend als pvc-vloer, linoleum of novilon.

De opbouw van vinyl bestaat uit schuimlaag met een slijtvaste toplaag uit kunststof (plastic). Deze toplaag wordt ontwikkeld in uiteenlopende kleuren en aspecten, o.a. houtimitatie.

Afhankelijk van het type kan vinyl zwevend of verlijmd geplaatst worden. Vinyl is een zeer sterke vloerbedekking.